Huisvesting voor mezen, boomkruipers en uilen in Wandelpark

Bericht geschreven door Kees Klijn  

WAALWIJK – Vrijdagmorgen hebben Jan-Bert Aarts, Ben de Jongste en Geert de Kort, leden van Stichting Wandelpark Waalwijk, met behulp van een ladder, schroeven en een elektrische boor zestien nestkastjes opgehangen in het Wandelpark.

,,Er hing er niet eentje. Doodzonde”, zegt Jan-Bert Aarts. ,,Nu kunnen pimpelmezen, koolmezen, uilen en boomkruipers erin nestelen. Dit is een grote aanwinst voor dit prachtige park.” De nestkastjes zijn gemaakt door Prisma; Ben de Jongste en Theo van Bracht, voorzitter van de stichting, hebben de vogelonderkomens geschilderd.

Bodembedekkers

Maar er is meer gebeurd om het aanzien van het wandelpark te verfraaien, zegt Aarts. De gemeente heeft een bedrijf opdracht gegeven om kale plekken op te vullen met bodembedekkers. Dat is al achter de rug, over twee weken moeten die plantjes de koppen boven het zand uit gaan steken. En er is ook aandacht geweest voor de suikeresdoorns. Die waren omringd met gras en mos, da’s niet gezond. Dat hebben we weggehaald in een doorsnee van een meter of tien. Die zogenaamde boomspiegel is gevuld met schimmeldominante bosmulg. Daar worden die oude jongens vitaal van.”

De gemeente gaat nog meer investeren. ,,In het wandelpark zijn een paar heel natte plekken. Die grond zal worden afgegraven. Daar komt drainagegrond voor in de plaats, daarop zwart zand. En uiteindelijk gras.”