Geschiedenis Wandelpark

Het wandelpark is een groene oase voor iedereen; van historie naar heden ten dage

Veel inwoners van Waalwijk hebben herinneringen aan het Wandelpark dat ligt tussen de Burgemeester Moonenlaan en de Grotestraat. Eendjes voeren, spelen in een zandbak., met je eerste fietsje er doorheen. Later misschien je eerste vriendje of je eerste meisje daar gekust? Of je trouwfoto’s daar gemaakt? …..

Laten we even teruggaan naar het ontstaan van dit park.
Het Wandelpark werd aangelegd op initiatief van burgemeester Lambooy en op 20 mei 1950 aangeboden aan de bevolking. Bij zijn installatie als burgemeester van Waalwijk in 1946 merkte Lambooy op dat Waalwijk arm was aan groen en bloemen. Hij zorgde er dan ook voor dat voortaan in alle nieuwe bouwplannen ruimte werd gereserveerd voor groenstroken, speelvelden en bloemperken.

John Bergmans* (onderaan dit artikel vind u meer info over deze bijzondere man) ontwierp in 1937 het park in Waalwijk voor de familie Raming; het wordt gekocht in 1948 door de gemeente Waalwijk en in 1950 als Wandelpark in gebruik genomen en opengesteld voor het publiek. Afgezien van enkele aanpassingen die noodzakelijk waren voor de nieuwe bestemming (zoals het verbreden van de wandelpaden) werden de indeling en beplanting van de vroegere privétuin in grote lijnen gehandhaafd. Daarnaast werd in het midden een grote vijver aangelegd en werd de oostzijde ingericht als kinderparadijs met een ruime zandbank, een bassin om pootje te baden en een schommel. In 1953 werd de vijver vergroot en het bruggetje geplaatst, op 7 januari 1957 werd het in de nabijheid van het park gelegen Parkpaviljoen geopend.

Door de jaren heen heeft het eens zo zorgvuldig onderhouden park ruimte moeten afstaan aan zijn omgeving; de plantenkassen van de gemeente zijn nu het huidige woongebied Plantlust en ook de verstedelijking door de jaren heen hebben het park gedecimeerd.

Nergens in onze omgeving vinden wij een zo bijzondere park en groene oase in het centrum van Waalwijk en met dat gegeven start een aantal inwoners in 2001 met activiteiten om het park, dat op dat moment belabberd uitziet, te behouden voor de samenleving. De toenmalige vrienden van het wandelpark, de gemeente en de Rabobank slaan de handen ineen en met hulp van de Nederlandse Tuinenstichting wordt het park opnieuw in ere hersteld met behoudt van de oorspronkelijke architectuur. In 2015 richt een nieuw aantal vrienden de Stichting Wandelpark Waalwijk op en gaat met een nieuwe visie en missie aan de slag.

Studenten van de Hogeschool VHL krijgen in 2015 een uitnodiging om verbetervoorstellen te ontwikkelen voor het wandelpark in Waalwijk. Zij realiseren het rapport “Het nieuwe wandelpark” en het wordt een project van een aantal studenten, in het laatste jaar van hun opleiding, die de minor Stedelijke beplanting volgen. Inhoudelijk bestaat dit verbetervoorstel uit beheer en ontwerpmaatregelen die leiden tot een levendiger en uitnodigend park.

Het moge duidelijk zijn dat alle inspanningen die wij op dit moment, met onze stichting en vrijwilligers doen, één doel voor ogen hebben: dit bijzonder park, een groene oase in het centrum en groen cultureel erfgoed te borgen voor de toekomst!

PS: iemand zei ook: een juweeltje in het historisch centrum van Waalwijk… en zo is het!

 

*Wie was John Bergmans?

foto van John BergmansJohn Bergmans (1892-1980) was een belangrijk tuin en landschapsarchitect voor de Noord-Brabantse en Zuid-Limburgse industriëlen en gemeenten tussen 1925 en 1975. Hij ontwierp voor hen tuinen, botanische tuinen, openluchttheaters en recreatieparken. Voorbeelden van zijn oeuvre vinden we in Oisterwijk, Kalmthout en Brunssum. Bergmans maakte ruim negenhonderd ontwerpen in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. Hij werkte op alle schaalniveaus, van stedenbouwkundige en landschappelijke inrichting tot particuliere tuin. Lezingen en bijeenkomsten over deze tuinarchitect worden nog met regelmaat in het land gegeven. Tijdens deze bijeenkomsten wordt ingegaan op de betekenis van Bergmans voor de Nederlandse tuinarchitectuur en voor het beeld van Noord-Brabant en Zuid-Limburg.

 

Namens Stichting Wandelpark Waalwijk

Theo van Bracht
voorzitter

Waalwijk 23 maart 2017

 

Bronnen:
http://waalwijkwiki.nl/wiki/Wandelpark,
https://www.tuinenstichting.nl/wordpress/wp-content/uploads/TJ-2013-01-artikel-10.pdf en http://www.advandenoord.nl/biografieen/Bergmans%20J.html